Foo Fighters - debyytistä Sonic Highwaysiin

Kesää odotellessa ehditäänkin tutustua hieman syvemmin Foo Fightersin historiaan ja levytyksiin. Keräsimme tähän bändin albumit, ensimmäisestä viimeisimpään:

Foo Fighters (1995)

Foo Fightersin kehuttu debyyttialbumi, jonka Dave Grohl kirjoitti ja nauhoitti seitsemän päivän aikana pääosin yksin.    

 

The Colour and the Shape (1997)

Toinen studioalbumi, joka oli myös bändin ensimmäinen yhdessä tehty albumi. Sinkut ”Monkey Wrench”, ”Everlong” ja ”My Hero” kipusivat soittolistojen kärkisijoille ja Foo Fighters lunasti paikkansa merkittävien amerikkalaisten rockbändien joukossa.

There Is Nothing Left to Lose (1999)

Ensimmäinen levy, jossa rumpali Taylor Hawkins oli mukana. Kiertueelle bändiin liittyi myös kitaristi Chris Shiflett. Albumilta löytyy mm. sinkku ”Learn to Fly”, josta tehtiin ikimuistoinen musiikkivideo.  

One by One (2002)

Raskaamman ja aggressiivisemman soundin omaavaan albumiin oli Dave Grohlin mukaan tarkoitus saada mukaan livekeikkojen energia. Bändin toisen Grammy-palkinnon voittanut albumi sisältää mm. singlet “All My Life” ja “Times Like These”.

In Your Honor (2005)

Tupla-albumi, joista toinen levy on rock ja toinen akustinen. Levyllä vierailivat John Paul Jones, Norah Jones ja Josh Homme. Albumin promokiertue piti sisällään niin stadionkonsertteja kuin pienempiä akustisia keikkoja.

Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)

Bändin kuudennen studioalbumin on tuottanut Gil Norton, joka oli aiemmin mukana The Colour and the Shape -albumilla. Albumin menestyneimmät singlet ovat “The Pretender”, “Long Road to Ruin” ja “Let It Die”.

Wasting Light (2011)

Albumi on nauhoitettu Daven autotallissa Kaliforniassa. Tietokonetta ei käytetty nauhoituksessa tai miksauksessa. Nauhoitussessiot dokumentoitiin ja albumin maailmankiertue sisälsi konsertteja myös fanien autotalleissa.

 

Sonic Highways (2014)

Kirjoittaessaan albumin kahdeksaa kappaletta, Dave Grohl matkusti kahdeksaan kaupunkiin eri puolilla Yhdysvaltoja ja haastatteli muusikoita, levytuottajia ja muita henkilöitä kaupungin historiasta, ja käytti näitä tietoja inspiroimaan kappaleiden sanoituksia. Tästä projektista tehtiin myös HBO-sarja Foo Fighters: Sonic Highways.

Livealbumit:

Skin and Bones (2006)

Los Angelesin Pantages-teatterin kolmelta keikalta nauhoitettu akustinen albumi. Albumilla on mukana akustisella kiertueella soittanut laajennettu kokoonpano.  Yhtye julkaisi myös samannimisen DVD:n.